115
Foto: Shutterstock

Ikke pådra deg en pipebrann!

Så lenge du fyrer riktig er du på god vei

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. desember 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. desember 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221206082059473.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221206082059473.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Dersom det oppstår en pipebrann, kan temperaturen i skorsteinen komme opp i over 1000 grader. Det er ikke nødvendigvis farlig på branntidspunktet, men de høye temperaturene kan forårsake skader som sprekker og skjevheter i pipa. Dette øker risikoen for at varme og ild siver ut fra pipa når du fyrer i etterkant av brannen, og dermed er risikoen også større for at bygningsdeler i nærheten vil kunne tar fyr.

Det spesielle med pipebranner, er at de ofte ikke blir oppdaget. Når de oppstår er du som regel inne, og dermed har du ikke mulighet til å se stikkflammene som står opp av pipa. Det eneste du kan legge merke til innvendig, er som regel rumle-/buldrelyder fra pipa. Dette er et helt klassisk tegn på at uhellet er ute. Det mest vanlige er nok imidlertid at naboer varsler om brannen når de ser flammene. Mange opplever også at brannen går dem helt hus forbi og at det er feiervesenet som gjør dem oppmerksom på hva som faktisk har skjedd neste gang det er på tide med feiing.

Hvordan oppstår en pipebrann?

Det er spesielt to faktorer som påvirker risikoen for pipebrann. Den ene er at det fyres med fuktig ved, og den andre er at det fyres med for dårlig trekk. Dette fører til dårlig forbrenning og mye soting. Over tid vil en slik fyringspraksis danne et belegg av sot og bek på innsiden av pipa. Dette belegget er forholdsvis lettantennelig. Det skal faktisk ikke mer enn rundt 100 grader til før det kan begynne å brenne.

Fyring med parafin er også kjent for å danne bek og sot i pipa. Dette er viktig å være oppmerksom på dersom det har vært parafinovner tilkoblet pipa i din bolig tidligere.

Riktig fyring er nøkkelen

Tipsene for å unngå pipebrann er ganske enkle og handler i bunn og grunn om å fyre på riktig måte:


  • Bruk alltid tørr ved når du fyrer. Fuktighetsinnholdet skal ikke overstige 20 %.
  • Ha god trekk, særlig når du fyrer opp. Når det brenner godt og ovnen er varm kan du stenge litt på trekken, men du bør aldri strupe trekken og «fyre rundt».

I tillegg er det viktig å huske på at ovnen ikke er en søppelkasse. Selv om det meste brenner, er det kun tørr ved som skal inn i ildstedet. Dette er både av hensyn til god fyring, miljø og risikoen for pipebrann.

Hva gjør du hvis pipebrann oppstår?

Dersom det oppstår en pipebrann og du faktisk legger merke til den, er det et par ting du skal være oppmerksom på. For det første skal må du stenge trekken og lukke eventuelle ventiler og luker til pipa. Dersom vinduer står oppe, bør du også lukke disse. Dette for å hindre oksygentilførsel til brannen. Deretter må du holde oppsyn med temperaturen på pipa og sjekke hvorvidt det er brann- eller røykutvikling i nærheten av den i alle etasjer.

For det andre skal du aldri prøve å slukke brannen selv, men alltid ringe brannvesenet. Slukking av en pipebrann er en jobb for profesjonelle. Brannvesenet vil med all sannsynlighet også ilegge deg fyringsforbud inntil pipa er grundig feid, kontrollert og eventuelle utbedringstiltak er gjennomført.

3032
TrueFalsec-12
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også